http://www.springalive.net
Szukaj w serwisie:
BirdLife International otop.org.pl
Do Spring Alive w Afryce pozostało:
39d 10g 38m 45s
WESPRZYJ NAS
Strona główna   ›   Bocian
Drukuj
Poleć znajomemu

Bocian

Bocian to duży, biało czarny ptak, z długą szyją, ostro zakończonym dziobem i długimi, czerwonymi nogami umożliwiającymi brodzenie w płytkiej wodzie w poszukiwaniu pokarmu. Białe upierzenie głowy i tułowia kontrastuje z czernią skrzydeł, które w słońcu wydają się mienić różnymi odcieniami purpury i zieleni. Brązowe oko otacza mała czarna plamka skóry.
Bardzo łatwo jest też rozpoznać bociana po dźwięku jaki wydaje - charakterystycznym klekocie, przypominającym odgłos dwóch uderzających o siebie patyków.
Najłatwiej jest zaobserwować bociana kiedy siedzi w swoim gnieździe, ale można go również spotkać na podmokłej łące lub świeżo skoszonym polu, gdzie przylatuje w poszukiwaniu pokarmu.
Bocianie gniazda są zwykle bardzo duże. Ptaki budują je w miejscach skąd mają doskonały widok na pobliski teren. Często można je więc znaleźć na szczytach dachów, wież i słupów.
W Europie obserwujemy bociana w okresie od marca do sierpnia.
Jak odróżnić młode ptaki od osobników dorosłych?
Samce i samice wyglądają podobnie - różnią się nieznacznie, jedynie wielkością. Bociany płci żeńskiej są generalnie mniejsze. Młode ptaki mają szare dzioby i ciemniejsze, czarniawe nogi. Mają szare upierzenie odróźniające je od  białych rodziców.
Co jedzą bociany?
Bocian biały żywi się głównie drobnymi ssakami, płazami, niewielkimi gadami, owadami, mięczakami i dzdżownicami.  Nie ma swojego ulubionego pokarmu - poluje zawsze na to co akurat występuje najliczniej na jego terenie.
Budowa gniazda
Europejskie bociany białe już od czasów Średniowiecza budują swoje gniazda w pobliżu ludzkich siedzib. Gniazdują na dachach domów, kominach, słupach energetycznych i specjalnie przygotowanych ptaformach. Wiosną bociany powracają zawsze w te same miejsca aby wychować młode lub też zakładają gniazda w niewielkiej odległości od starych miejsc. Młode bociany także próbują powrócić w pobliże gniazda gdzie sie urodziły. To powoduje,  że niektóre gniazda są w ciągłym użytku przez dziesiątki lat.
Zimowiska
Bociany na okres zimy przenoszą się do Afryki Środkowo - Wschodniej i Południowej.
Bocian biały w Polsce i Europie
Niestety,  nie w każdym kraju obserwacja bociana jest możliwa. W połowie ubiegłego wieku na terenie całej Europy obserwowany był spadek liczebności tego gatunku. Natomiast w okresie 1990 - 2005 w wielu krajach zanotowano znaczący wzrost liczebności  populacji.  W Polsce, w ostatnich latach notujemy znaczny wzrost liczebności tego gatunku. W oparciu o wyniki Międzynarodowego Spisu Bociana Białego w 2004 roku stwierdzono u nas występowanie 52 500 bocianich par stanowiących 20% populacji światowej.
Ptaki
Mitsubishi Corporation