Strona, jak wiele innych, wykorzystuje cookies (tzw. ciasteczka). Jeśli ci to odpowiada, kontynuuj - w przeciwnym przypadku dowiedz się więcej kliknij.
 
 
 
Szukaj w serwisie:
WESPRZYJ NAS
Strona główna   ›   Żołna
sound offsound on
Drukuj
Poleć znajomemu

Żołna

 
Żołna jest jednym z najbardziej kolorowych ptaków w Europie. Spód ciała jest niebieskozielony, zaś na wierzchu dominują kolory czerwony i pomarańczowy, choć i tu pojawiają się tony zielone i niebieskie. Pod dziobem znajduje się rozległa żółta plama, a przez czerwone oko przechodzi wyraźny czarny pasek. Pomimo tego bogactwa kolorów żołnę wcale nie tak łatwo wypatrzyć wśród ukwieconych łąk, na których żyje. Bardzo pomocny dla obserwatora jest chętne siadanie tych ptaków na drutach, samotnych drzewach i w innych wyniesionych miejscach, skąd mogą one wypatrywać owadów, stanowiących ich główny pokarm.
Dawniej żołnę nazywano również pszczołojadem. Ponieważ jednak nazwa negatywnie nastawiała do niej pszczelarzy i prowadziła do lokalnego tępienia, zrezygnowano z jej stosowania. Co ciekawe, dawniej „żołnami” nazywano także niektóre gatunki dzięciołów, m.in. zielonego i czarnego.
 
Jak odróżnić dorosłą żołnę od młodej?
Młoda żołna jest znacznie mniej kontrastowa i mniejsza od osobników dorosłych, od których różni się również brakiem wydłużonych środkowych piór w ogonie.
 
Co je żołna?
Żołny żywią się prawie wyłącznie owadami, chwytanymi najczęściej w powietrzu. Najczęściej polują na pszczoły, osy i trzmiele, a dietę uzupełniają również o chrząszcze i ważki. W czasie karmienia piskląt muszą każdego dnia złapać owady o masie odpowiadającej 225 pszczołom.
 
Budowa gniazda
Żołna wybiera otwarte tereny o zróżnicowanym krajobrazie, często w bliskim sąsiedztwie rzeki lub zbiornika wodnego. Na miejsce gniazdowe wybiera gliniaste (rzadziej piaszczyste) skarpy, w których samodzielnie wygrzebuje norę zakończoną komorą lęgową. Żołny są bardzo towarzyskie i żyją przeważnie w koloniach, gdzie nieraz ptaki wzajemnie pomagają sobie w wychowywaniu piskląt.
 
Gdzie zimuje żołna?
Żołny zimują w Afryce, na południe od Sahary. Z Polski odlatują już pod koniec sierpnia, a przylatują – jako jedne z ostatnich skrzydlatych wędrowców – dopiero w połowie maja.
 
Sytuacja w Polsce i Europie
W Europie żołny występują głównie w południowej i południowo-wschodniej części kontynentu. W Polsce jest rzadkim gatunkiem  – gnieździ się u nas nie więcej niż 100 par (najwięcej w regionie świętokrzyskim). Zagraża jej m.in. niszczenie miejsc lęgowych oraz nadmierne stosowanie chemicznych środków ochrony roślin. Żołna znajduje się w Polskiej Czerwonej Księdze Zwierząt.

Spring Alive is supported by

HC Group