Like most websites we use cookies. If you're happy with that, just carry on as normal - otherwise to find out more click here.
   
Meklēt lapā:
Pirmā lapa   ›   Baltais stārķis   ›   Migrācija
sound offsound on
Izdrukāt
Nosūti draugam

Baltais stārķis

Baltie stārķi pārziemo dienvidos – ziemā pie mums tiem grūti atrast piemērotu barību. Tāpēc tie migrē uz siltākām vietām. Daļa balto stārķu pavada ziemu Spānijas dienvidos, daļa dodas tālāk uz centrālo Āfriku. Tie var nolidot pat 12 tūkstošus kilomteru.
Stārķi ceļo tikai dienas laikā un, lai varētu nolidot lielus attālumus, tie izmanto planējošo lidojumu. Tāpēc tie nelido virs jūrām – siltās gaisa plūsmas, kas nepieciešamas planēšanai, vieglāk atrast virs sauszemes nekā virs jūras. Baltie stārķi izvairās lidot pār Vidusjūru, bet lido pār Gibraltāru rietumos vai pār Bosfora jūras šaurumu austrumos. Rudenī šajos mazajos zemes pleķīšos, ko aptver jūra, var novērot lielu skaitu migrējošo putnu. Pat 10 tūkstošus putnu vienlaikus.
Kad baltie stārķi sasniedz Āfriku, tiem kļūst vieglāk lidot, jo virs kontinenta ir vairāk augšupejošo gaisa strāvu. Stārķi lido 1000–2500 metru augstumā, ar ātrumu 45 km/h.
Siltās gaisa strāvas ir neredzamas – tas būtībā ir tikai karsts gass. Iekļūstot siltajās strāvās, stārķi kopā ar silto gaisu tiek pacelti augstu gaisā. Kad stārķi gaisa strāvu tās augšgalā pamet, tie sāk planēt.
Putniem ir vieglāk ceļot lielākos baros. Kad viens stārķis atrod silto gaisa strāvu, pārējie tam seko. Jo vairāk putnu ceļo kopā, jo vieglāk tiem atrast piemērotas siltā gaisa strāvas – tāpēc lielāki putnu bari ceļo ātrāk nekā atsevišķi putni
Piemērotos apstākļos stārķi dienā var nolidot pat 500 kilometrus. Līdz ziemošanas vietām (2000–10 500 kilometrus) tie var aizlidot apmēram četru nedēļu laikā.
Tomēr lidojums atpakaļ pie mums ir ilgāks. Laika apstākļi ir sliktāki, un putni dienas laikā paveic īsāku ceļa gabalu.

Spring Alive 2019 is supported by

HC Group