Like most websites we use cookies. If you're happy with that, just carry on as normal - otherwise to find out more click here.
 
 
 
Search on the website:
About birds
Home   ›   Kattohaikara
Drukuj
Send to friend

Kattohaikara

Uskotko, että on lintu, joka viettää puolet elämästään pesässään yhdellä jalalla seisten? Sellainen lintu on kattohaikara. Monin paikoin uskotaan, että kattohaikaran pesä tuo onnea taloon. Vaikka kattohaikara ei toistaiseksi pesi Suomessa, on hyvä oppia tunnistamaan lintu, sillä keväällä ja alkukesästä Etelä- ja Keski-Suomessa kiertelee yleensä joitakin kymmeniä nuoria lintuja. Suomenlahden takana Virossa pesii kattohaikaroita jo muutama tuhat paria.
Kattohaikara on kookas pitkäkaulainen kahlaaja, jolla on paljaat punaiset jalat ja punainen pitkä nokka. Pään, niskan ja vartalon valkoisen höyhenpeitteen vastakohtana ovat mustat siipisulat, joissa on häivähdys purppuraa ja vihreää. Sen ruskeiden silmien ympärillä on pieni höyheniltä paljas musta alue. Kattohaikara on yleensä äänetön, mutta pesällä puolisot usein kalistelevat nokkiaan.
Helpoiten kattohaikaran näkee pesällään, joka on hyvin suuri ja korkealle, avoimelle paikalle rakennettu. mutta Suomessa sen voi hyvällä tuurilla nähdä pellolla, kosteikolla tai niityllä. Eniten havaintoja tehdään toukokuussa Etelä- ja Itä-Suomessa. Euroopassa kattohaikaroita tavataan aina maaliskuusta elokuun loppuun asti. Ne talvehtivat Keski-Afrikassa.

Kattohaikaran molemmat sukupuolet ovat samannäköiset, mutta koiraat ovat hieman suurempia. Nuorilla linnuilla on harmaa nokka ja haalean punaiset jalat ja ne ovat muutenkin harmaampia kuin lumivalkeat emonsa.
Kattohaikarat syövät jyrsijöitä, matoja, toukkia ja kaikenlaisia pieniä matelijoita ja sammakkoeläimiä. Niillä ei ole mitään lempiruokaa, vaan syövät kaikkea sitä ravintoa mikä on kaikkein runsainta ympäristössä.
Euroopassa kattohaikarat ovat keskiajalta lähtien tehneet pesänsä ihmisen tekemiin rakennelmiin, esimerkiksi katoille, torneihin, savupiippuihin, puhelinpylväisiin, muureihin ja erityisesti niitä varten rakennettuihin pesätorneihin. Kattohaikarat ovat kovin tottuneita pesiinsä: jotkut pesät ovat olleet jatkuvassa käytössä jopa satoja vuosia!
Eurooppaan Afrikasta palaavien kattohaikaroiden määrä on vähentynyt. Syynä on luultavasti ilmastonmuutoksen aiheuttama kosteikkojen katoaminen. Katso ”Auta Lintuja” –kohdasta miten voit houkutella kattohaikaran palaamaan entisille sijoilleen.
 Mitsubishi Corporation