http://www.springalive.net
Οικοσελίδα   ›   ΚΟΥΚΟΣ
Εκτύπωση
Αποστολή σε φίλο

ΚΟΥΚΟΣ

Ο Κούκος είναι ένα πουλί στο μέγεθος του περιστεριού με σταχτο-γκρίζα πλάτη και λευκή κοιλιά με σκούρες ραβδώσεις. Κατά πάσα πιθανότητα θα το δείτε σαν μια σκούρα μορφή που πετάει αρκετά γρήγορα ανάμεσα σε χωράφια ή ανάμεσα σε δάση. Είναι ντροπαλός αλλά είναι πολύ πιθανόν να έχετε ακούσει το χαρακτηριστικό «κου-κου, κου-κου» που κάνει ο αρσενικός Κούκος όταν καλεί κάποιο θηλυκό.
Οι Κούκοι συναντώνται συχνά σε όλων των ειδών τα εδάφη, σε δάση και ανοιχτές πεδιάδες μέχρι και ορεινές πλαγιές. Οι Κούκοι δεν φτιάχνουν τις δικές τους φωλιές αλλά αφήνουν τα αυγά τους στις φωλιές άλλων πουλιών. Ο νεοσσός του Κούκου σκάει από το αυγό του πριν από τα μικρά του άλλου πουλιού που έχει φτιάξει την φωλιά, και πετάει έξω τα άλλα αυγά!
Η τροφή τους
Έντομα – κυρίως κάμπιες και σκαθάρια. Ο Κούκος πάντοτε τρώει τα έντομα τα οπία είναι πίο άφθονα, για να βρίσκει πάντοτε τροφή.
Οι φωλιές των Κούκων
Αντί να χτίζουν την δική τους φωλιά ,χρησιμοποιούν τις φωλιές «οικοδεσποτών» πουλιών όπως των θαμνοψαλτών (Prunella modularis) και των γαλούων (Anthus pratensis). Όταν ο θηλυκός Κούκος βρει μια κατάλληλη φωλιά και οι οικοδεσπότες δεν κοιτούν, αφαιρεί ένα από τα αυγά τους και τοποθετεί το δικό του στη θέση του.
Μερικές φορές αυτές οι φωλιές χτίζονται από πουλιά που είναι πολύ μικρότερα από ένα νεαρό Κούκο. Αυτά τα πουλιά, που δρούν ως «θετοί γονείς», αναγκάζονται να κυνηγάνε πολύ περισσότερα έντομα απ'οτι συνήθως, για να ταΐσουν το γιγαντιαίο νεοσσό του Κούκου, νομίζοντας το για δικό τους.
Που ξεχειμωνιάζουν;
Οι Κούκοι που φωλιάζουν στην Ευρώπη, ξεχειμωνιάζουν στην Αφρική, κυρίως στην σαβάνα.
Οι Κούκοι της Ευρώπης
Ο πληθυσμός των Κούκων στην Ευρώπη είναι μεγάλος και μάλλον σταθερός αλλά ο
πληθυσμός της δυτικής Ευρώπης έχει μειωθεί, ειδικά στην Γαλλία. Στην Κύπρο οι Κούκοι περνούν σε μικρούς αριθμούς κάθε άνοιξη από το νησί μας καθώς μεταναστεύουν προς άλλες χώρες της Ευρώπης.
Mitsubishi Corporation