Like most websites we use cookies. If you're happy with that, just carry on as normal - otherwise to find out more click here.
 
 
 
Početna   ›   Klimatske promjene
Print
Pošalji prijatelju

Klimatske promjene

Izazovi klimatskih promjena
Klima podrazumijeva prosječne vremenske prilike zabilježene tokom dužeg vremenskog perioda. Na primjer, proljetni dan u određenom području može biti kišovit i vlažan, ali ljudi znaju da je proljeće u tom području sunčano i toplo: iako je pojedinim danima vrijeme vlažno, uobičajeno vrijeme te oblasti je suho. Klimatske promjene utiču na ove dugoročne vremenske prilike. Na primjer, tokom niza godina zime mogu postepeno postati sve hladnije, a ljeta još toplija.
Klimatske promjene su uzrokovane globalnim zagrijavanjem tj. povećanjem prosjeka ukupne temperature naše planete. Kao rezultat povećanja temperature na Zemlji javljaju se promjene u količini padavina i visini nivoa mora koje značajno utiču na živi svijet. Kada naučnici govore o klimatskim promenama, oni uglavnom misle na globalno zagrijavanje izazvano efektom staklenika.
A šta je to efekt staklenika? Kada napravite staklenik za uzgoj biljaka, staklo propušta svjetlost, ali ne dozvoljava vraćanje toplote u atmosferu, što za rezultat ima povećanje temperature unutar staklenika, pa biljke u njemu mogu da rastu i onda kada je vani previše hladno za njihov opstanak.
Zemlja je okružena vazdušnim omotačem - atmosferom, koja se sastoji se od različitih gasova. Neki od njih, kao što je ugljen-dioksid, ponašaju se kao staklo u stakleniku, i propuštaju sunčevu svjetlost, ali ne dozvoljavaju da se toplota vrati nazad u svemir. Zbog toga se oni nazivaju staklenički gasovi. Sunčeva svjetlost ulazi u atmosferu prolazeći kroz slojeve stakleničkih gasova. Nakon toga voda, kopno i živa bića na Zemlji apsorbuju energiju svjetlosti, koja se kasnije postepeno vraća u atmosferu. Što je veča količina stakleničkih gasova u atmosferi, više toplote se vraća prema Zemlji, koja se zagrijava. Ova pojava se naziva efekat staklenika.
Staklenički gasovi nastaju prirodnim putem, i manjoj mjeri su veoma korisni za Zemlju. Oni povećavaju temperaturu naše planete, i bez njih bi na Zemlji bilo toliko hladno da život uopće ne bi bio moguć. Ali, povećanjem količine ovih gasova temperature na Zemlji rastu suviše brzo i postaju veoma visoke.
Čak i veoma male promjene u temperaturi mogu imati ozbiljan uticaj na živote ljudi, životinja i biljaka, jer mogu dovesti do pojave ekstremnih vremenskih pojava kao što su uragani, poplave, toplotni talasi, oluje, povećanja nivoa mora i topljenja leda na polovima, što bi u velikoj mjeri uticalo na sav život na Zemlji.
Jedan od načina za proučavanje klimatskih promena koje se dešavaju je posmatranje datuma dolaska ptica selica - to je upravo i ideja koja stoji iza projekta Spring Alive. Zbog klimatskih promjena, ptice se ranije vraćaju iz mjesta zimovanja i ranije polažu jaja, ali neke od njih mogu imati problema u  pronalaženju hrane, posebno insekata ili voća koji se još nisu pojavili.

Spring Alive is supported by

HC Group