Like most websites we use cookies. If you're happy with that, just carry on as normal - otherwise to find out more click here.
 
 
 
Početna   ›   Novosti   ›   Priča o kukavici
Print
Pošalji prijatelju

Priča o kukavici

2012.06.09
Priča o kukavici
Ptiće kukavie ne hrane roditelji, autor fotografije C. Korkosz

 Da li znate keltsku legendu o kukavici?
Bogovi su odlučili da žele da prekinu sukobe između Zemlje vječite mladosti (Tir-nan-Og), i smrtnog svijeta i zato su rekli svima, uključujući ptice i životinje da trebaju da biraju u kojem svijetu žele da žive-u besmrtnom svijetu ili smrtnom svijetu gdje postoje godišnja doba, sezone rasta i propadanja. Svi su odlučili kom svijetu žele da pripadaju osim kukavice. Ona je razmišljala i razmišljala, ali nije mogla da se odluči. Bogovi su joj govorili da mora da požuri sa donošenjem odluke. 
Jadna i neodlučna kukavica jednostavno nije mogla da se odluči. Na kraju je rekla bogovima da njoj ne bi smetalo da živi bez prelijepog svijeta i magije Tir-nan-Og, ali ne bi mogla da se odrekne rasta i promjena, života i jednog dana, umiranja. Ona je molila i svađala se, ali nije mogla donijeti odluku.  Bogovima je dosadilo njeno ponašanje i oni su se okupili i vijećanjem donijeli odluku-kukavica je mogla da nastavi da putuje između svijetova ali uz određene uslove.  Kukavicino srce se slomilo –bogovi su joj naložili da mora da služi kao glasnik između svijetova, da prenosi poruke bogova do smrtnih stvorenja. Također, ne smije da pravi gnijezda u nijednom od svijetova. Mora da polaže jaja u gnijezda drugih ptica da bi se ptići mogli izleći, zbog čega će kukavica biti  žigosana, kažnjena i osramoćena. Ako bude sagradila gnijezdo u nekom od svijetova biće osuđena na taj svijet. Kukavica je bila tužna kada je čula vijesti –neće moći više da vodi računa i hrani mladunce, kao i da ih čuva i štiti. Zavisiti će od milostinje drugih ptica radi dobrobiti mladunaca i njihovih života koji nikada neće upoznati roditelje. Ali zauzvrat, ona i njena djeca će moći da uživaju posjećujući oba svijeta. 
Na ovaj način kukavica je postala glasnik koji obavlja veoma važan posao. Ona je platila veoma visoku cijenu da nikad ne upozna sopstvenu djecu, kao i da ih hrani i štiti, da se osjeće ponosnom kada po prvi put polete. Ali u zamjenu za sve što je izgubila ona im je obezbjedila slobodan ulaz u zemlju besmrtnih. 
U današnje vrijeme mnogi ljudi misle da kukavice migriraju do Afrike svake zime, i tu su u pravu. Ali na putu ka Africi, i u povratku nazad one prolaze kroz Tir-nan-Og gdje se odmaraju, osvježavaju duh i uzimaju poruke koje prenose od bogova.
Zbog toga  je proljeće, kada kukavice dođu, toliko magično i sve brzo raste. One ne donose samo poruke, već zarobljenog u krilima nose vazduh i magiju Tir-nan-Og-a do smrtnog svijeta. 
Zato kukavica ima tužnu pjesmu.
Zato povrijeđivanje kukavice ili njenih jaja donosi nesreću.
Zato je važno slušati pjesmu kukavica koje prenose poruku bogova za tebe. 
 
                                                                                                                  Basnu napisala Jessica Macbeth
Read also:

Spring Alive is supported by

HC Group